
مهم ترین علائم و نشانه های سکته قلبی
پزشکان و محققان معتقد هستند افراد زمان تنهایی و هنگامیکه کسی اطراف شان نیست، می توانند از سکته قلبی ایجاد شده خود را نجات دهند.
زمانی که سکته قلبی برای بسیاری از افراد رخ می دهد، تنها و بدون کمک رسان هستند و شاید فقط حدود ۱۰ ثانیه قبل از این که هوشیاری خود را از دست دهند، فرصت داشته باشند تا خودشان را نجات دهند. از این رو دانستن این نشانه های سکته قلبی که وقوع آن را هشدار می دهند می تواند به نجات زندگی مان کمک کند. پزشکان و محققان معتقد هستند افراد زمان تنهایی و هنگامیکه کسی اطراف شان نیست، می توانند از سکته قلبی ایجاد شده خود را نجات دهند. این مسئله بسیار حائز اهمیت است و فرد را از مرگ احتمالی دور می کند.
احساس درد شدید در ناحیه سینه یا ایجاد درد از بالای ناف تا فک و آرواره ها می توان نشان از یک حمله قلبی در فرد باشد. سکته قلبی یک باره اتفاق نمی افتد، بلکه همراه با علائم متعددی است که طی روزها و هفته ها خود را نشان می دهد اما اغلب افراد به آن بی توجهاند.
علائم سکته قلبی مختلف و در زنان و مردان متفاوت است. بررسی ها نشان می دهد ۹۵ درصد زنانی که دچار حمله شدهاند، از قبل علائمی غیر از درد قفسه سینه را تجربه کرده بودند. این ۱۵ نشانه حیاتی سکته قلبی را بخوانید و همواره به یاد داشته باشید.
نشانه های سکته قلبی:
۱- درد قفسه سینه
درد یا احساس ناراحتی، به صورت موردی نه همیشه، در سمت چپ بدن تان یک نشانهی قدیمی برای حمله قلبی است. درد یا احساس ناراحتی غالبا برای دورهی کوتاه چند دقیقه ای باقی می ماند و سپس از بین می رود، و مجددا باز می گردد. این نشانه هشدار دهنده غالبا با سوزش سر دل، سوء هاضمه یا حتی احساس سیری اشتباه گرفته می شود. نشانه های دیگر این ناراحتی عبارتند از فشار یا حس گرفتگی در قفسه سینه.
۲- اضطراب
آیا بدون دلیل احساس اضطراب می کنید؟ هیجان زده هستید؟ در خوابیدن مشکل دارید؟ افراد، بهویژه بانوانی، که از سکته قلبی رنج بردهاند، گزارش کردهاند که ماه های قبل از سکته قلبی، احساس اضطراب داشتهاند. این ارتباط در چندین مطالعه به اثبات رسیده است.
تفکر این است که قلب های آسیب دیده اکسیژن کمتری را برای خون فراهم می کنند و سطوح پایین تر اکسیژن به احساس اضطراب منجر می شود. اگر احساس توجیه ناپذیر وحشت یا اضطراب دارید، بهتر است با پزشک تان مشورت کنید.
۳- تهوع یا استفراغ
اگر چه این علامت در زنان بیشتر از مردان رواج دارد، مشکلات شکمی مانند تهوع یا استفراغ می توانند نشانه وقوع سکته قلبی باشند. رسوب چربی اطراف قلب، میزان جریان خون را به سمت قلب و در نتیجه کل بدن محدود می کند.
زنان و افراد مسن بالای ۶۰ سال بهاحتمالزیاد این علائم را تجربه می کنند بی آن که بدانند این علائم با بیماری های قلبی مرتبط است. البته اغلب موارد درد شکم و حالت تهوع با سکته قلبی ارتباط ندارد و در صورتی نگران کننده است که ناگهانی و بدون دلیل ظاهر شود.
۴- تعریق بدن
در مطالعه ای که توسط دانشگاه شیکاگو انجام شد، مشخص شد که تعریق شدید نخستین نشانهی بروز سکته قلبی است. وقتی سکته قلبی در حال شکل گیری است، بدن انبوهی از کاتکول آمین، هورمونی شبیه به دوپامین، ترشح میکند. این امر به تعریق سرد و احساس خیس شدن منجر می شود.
۵- درد زیر بازو
اگر زیر بغل و بازوی تان احساس درد دارید، به ویژه در سمت چپ، بهتر است مراقب باشید. اغلب مواقع، این درد با درد معمول عضلانی اشتباه گرفته می شود.
وقتی قلبی آسیب دیده باشد و سکته قلبی نزدیک باشد، ارسال سیگنال درد به نخاع و اعصاب آن را شروع می کند. این یک درد مداوم نیست، ولی می آید و می رود. گوش به زنگ باشید، اگر درد بهخاطر کارهای فیزیکی ایجاد شده باشد, پس از استراحت از بین می رود.
۶- سرفه های مداوم
سرفه های ممتد که به خاطر هیچ بیماری نباشند، می توانند نشانهی سکته قلبی یا نارسایی قلبی باشند. وقتی قلب آسیب دیده شما از کار باز می ایستد، شش هایتان پر می شوند و این امر به سرفه می انجامد. در برخی موارد، خلط نیز خونی خواهد شد.
۷- احساس گیجی یا غش
احساس گیجی یا غش می تواند نشانهی بروز حملهی قلبی باشد. وقتی حملهی قلبی در شرف وقوع باشد، جریان خون در بدن محدود می شود. این کار باعث کمبود خون در مغز می شود که به احساس گیجی یا غش منجر می شود.
۸- خستگی
کم انرژی هستید، عمیقا خسته اید، و همیشه احساس خستگی می کنید. این احساس روزها، هفته ها هم چنان ادامه دارد. هیچ گونه استراحتی مشکل شما را حل نمی کند. این مورد می تواند نشانهی بروز سکته قلبی باشد.
در یک تحقیق دانشگاهی انجام شده بر مصدومان حمله قلبی، ۷۰٪ از آن ها چند هفته قبل از سکته قلبی، خستگی شدید را گزارش کردهاند.
۹- ضربان تند و نامنظم قلب
ضربان تندی که توضیحی برای آن ندارید، می تواند نشانه سکته قلبی باشد. غالبا ضربان نامنظم و سریع قلب هفته ها یا ماه ها پیش از سکته قلبی اتفاق می افتد. ضربان نامنظم غالبا نشانهی مشکل جدی تری است. این حالت های ضربان نامنظم غالبا ممکن است با حمله عصبی اشتباه گرفته شوند.
قلبی که می زند با گیجی و سبک شدن سر همراه می شود. اگر این نشانه را داشتید حتما به پزشک مراجعه کنید، چرا که ممکن است نشانه مشکلات جدی تری باشد.
۱۰- تنگی نفس
وقتی قلب، به ویژه در گردش خون در بطن چپ به مشکل بر می خورد باعث تنگی نفس می شود، زیرا بدن تلاش می کند کمبود اکسیژن در سیستم اش را جبران کند.
اکسیژن کمتر در خون باعث می شود احساس کنید در جای مرتفعی قرار دارید و اکسیژن به شما نمی رسد. در یک مطالعه، ۴۰٪ از حملات قلبی گزارش شده به تنگی نفس چند ماه قبل از سکته قلبی اشاره دارند.
۱۱- ورم پا
ورم پا، شکم یا چشم های پف کرده، می توانند نشانهی سکته قلبی باشند. این تجمع مایعات به دلیل گردش ضعیف و ناقص خون توسط یک قلب بیمار است. این بخش های بدن بیشتر در معرض تجمع مایعات هستند. ممکن است به دلیل انباشت مایعات با افزایش وزن نیز مواجه شوید.
۱۲- ضعف
آیا بیشتر از همیشه احساس ضعف دارید؟ احساس ضعف یک نشانهی دیگر سکته قلبی است. بسیاری از افرادی که به سکته قلبی دچار شدهاند، از ضعف فیزیکی، انگار که به آنفولانزا دچار شده باشند، در روزهای قبل از سکته قلبی یاد کردهاند. این ضعف غالبا به خاطر گردش نامناسب خون در یک قلب بیمار است.
۱۳- درد فک یا گردن
درد فک یا گردن نشانهی سکته قلبی است. سکته قلبی نه تنها ممکن است به خاطر یک قلب بیمار اتفاق بیفتد بلکه ممکن است به خاطر لخته خون در مسیر جریان خون نیز رخ دهد. این انسداد غالبا به درد گردن یا فک تعبیر می شود.
۱۴- بی حسی
وقتی جریان خون به خاطر یک قلب بیمار که در شرف سکته قلبی است محدود می شود، بی حسی دست ها و بازوها اتفاق می افتد. بی حسی به خودی خود نشانهی سکته قلبی نیست، ولی معمولا با نشانه های دیگر همراه است، پس اگر نگران شدید به دنبال نشانه های دیگر نیز باشید.
۱۵- تغییر رنگ پوست
اگر متوجه تغییر رنگ پوست تان به زرد یا خاکستری به ویژه در اطراف چشمانتان شدید، این نشانه می تواند هشداری برای سکته قلبی باشد. رنگ طبیعی پوست تان به واسطهی رگ های خونی موجود در پوست تان تعیین می شود. کاهش جریان خون از یک قلب بیمار باعث میشود پوست رنگ خودش را از دست بدهد.
بسیاری از مردم، زمانی که با حمله قلبی مواجه می شوند، تنها و بدون کمک هستند. شخصی که ضربان قلب او نامنظم است و کسی که شروع به احساس ضعف می کند، تنها حدود ۱۰ ثانیه پیش از دست دادن هوشیاریش وقت دارد.
به هرحال، این قربانیان میتوانند با سرفه های مکرر و شدید به خود کمک کنند. پیش از هر سرفه باید نفس عمیق کشید، و سرفه باید عمیق و کش دار باشد و خلط سینه را از عمق سینه ایجاد کند. توالی یک نفس و یک سرفه باید حدود هر ۲ ثانیه یک بار بدون توقف تکرار شود تا کمک برسد یا ضربان قلب دوباره به حالت عادی بازگردد.
نفس های عمیق اکسیژن را به داخل شش ها می کشد و حرکت های سرفه موجب فشار به قلب و تداوم جریان گردش خون توسط آن می شود. هم چنین این فشار فشرده کننده روی قلب موجب بازیابی ریتم نرمال ضربان آن می شود. بدین طریق، قربانیان سکته های قلبی میتوانند تا رسیدن به بیمارستان حیات خود را حفظ کنند.